Hansamarkkinat on Ulvilan suurin kesätapahtuma

Mikko Vännin ja Jorma Pakarisen taustalle levittäytyvään puistoon on tulossa esiintymislava. Lisäksi puistoon rakennetaan väliaikainen kulkusilta, joka helpottaa alueella kulkemista. Kuva: Katri Mäenpää
Mikko Vännin ja Jorma Pakarisen taustalle levittäytyvään puistoon on tulossa esiintymislava. Lisäksi puistoon rakennetaan väliaikainen kulkusilta, joka helpottaa alueella kulkemista. Kuva: Katri Mäenpää

Keskiaikaisille Hansamarkkinoille elokuun ensimmäisenä viikonloppuna odotetaan 10 000 kävijää. Erityisesti lapsiperheille on luvassa paljon ohjelmaa.

Elokuun ensimmäiseen viikonloppuun toivotaan aurinkoista säätä, sillä silloin on Ulvilan suurin kesätapahtuma, Hansamarkkinat. Keskiaikaiset Hansamarkkinat järjestetään jo 22. kerran.
– Toivomme hyvää säätä, koska olemme täysin kelien armoilla. Jos vain aurinko paistaa sekä lauantaina että sunnuntaina, 10 000 kävijän raja rikkoutuu, Lions Club Ulvilan tämän vuoden markkinapaikkavastaava Jorma Pakarinen pohtii yhdessä markkinapäällikkö Mikko Vännin kanssa.

Hansamarkkinoiden sijainti on jo vakiintunut Kaskelotin maastoon. Mikko Vännin mielestä Kaskelotin puisto on idyllinen ja kiva paikka järjestää markkinatapahtuma.
– Tänä vuonna järjestelyt sujuvat entistä paremmin, koska rakennamme yhden väliaikaisen sillan ojan ylitykseen. Aikaisempina vuosina yksi puusilta on välillä ruuhkautunut.
Tulevaisuudessa silta voi vakiintua.
– Ajatuksena on hakea Leader-hanke, jossa voisimme rakentaa pysyvän sillan. Mutta tämä tulee eteen vasta tulevina vuosina, Pakarinen lisää.

Hansamarkkinat on koko perheen tapahtuma ja tänä vuonna lapsille on luvassa ohjelmaa erityisen paljon. Ulvilan kaupungin kanssa yhdessä järjestettävien markkinoiden yhteistyökumpanien joukko kasvaa. Ulvilan keskiaikaseuralla on perinteinen keskiaikaleiri ja lisäksi he järjestävät taistelunäytöksiä. Pienet ritarit ja linnanneidot pääsevät kisailemaan Ritaripuistossa. Marttojen kanssa lapset pääsevät paistamaan tikkupullaa.
– Porin Ravit on tapahtuman uusi kumppani ja heidän kanssaan lapset pääsevät keppariradalle. Keppihevosharrastus on koko ajan kasvattanut suosiotaan, Mikko Vänni tietää.
Perinteistä poniratsastustakaan ei ole unohdettu.
– Porin Ravit huolehtivat myös poniratsastuksesta. Heillä pyörii jälleen syksyllä niin ponikerho kuin kepparikerhokin, Jorma Pakarinen toteaa.

Aikuisille on myös tarjolla omaa ohjelmaa. Hansamarkkinoiden pääesiintyjä on tänä vuonna Räikkä, joka esittää suomalaista keskiaikaista musiikkia.
– Räikkä on hyvin suosittu ja yhtye kiertää paljon keskiaikatapahtumissa. Heitä kuunnellessa tulee varmasti hyvälle mielelle, Pakarinen sanoo.
Ravintolatarjonta noudattaa perinteistä linjaa. Myynnissä on kokonaisena palvattua hansapossua ja sen kyytipojaksi voi anniskelualueella ostaa olutta. Lisäksi markkinoilla on perinteiset kalapaalit.
– Kalapaalit on keskiaikainen perinne. Aikoinaan ulvilalaiset kalastajat keittivät Naparannassa kyläläisille kalakeittoa. Siitä kalapaalit on saanut nimensä. Meillä keitto on lohisoppaa, Vänni kertoo.
Markkinamyyjiä on tulossa paljon. Mukana on niin kädentaitajia kuin keskiaikaisia herkkuja.
– Virolaista juustoa tulee myyntiin tänäkin vuonna. He ovat olleet Ulvilassa myymässä monena vuotena ja täällä he ovat odotettuja kauppiaita. Kädentaitajista esiin voisi nostaa paikallisen sepän, metalliartesaani Jaakko Heleniuksen. Hän on luvannut pitää myös taontanäytöksiä, Pakarinen sanoo.

Keskiaikaisten Hansamarkkinoiden tuotto menee kokonaisuudessaan hyväntekeväisyyteen. LC Ulvila lahjoittaa joka vuosi joulun alla lahjakortteja vähävaraisille ulvilalaisille lapsiperheille. Keväisin yhdistys myöntää stipendejä koululaisille. Muitakin lahjoituksia tehdään vuoden aikana tarpeen mukaan.
– Lions Club on maailmanlaajuinen hyväntekeväisyysjärjestö ja Hansamarkkinat on LC Ulvilan suurin aktiviteetti. Meillä on Hansamarkkinoilla oma infoteltta, jossa kerromme myös Lions-toiminnasta. Jos vain vapaaehtoistyö kiinnostaa, tervetuloa teltalle kyselemään lisää, Mikko Vänni toivottaa.

Katri Mäenpää

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp