Häiritty naakka menee naapurin harmiksi

Parveutuneet naakat viihtyvät Lattomeren ja Pinomäen pelloilla.
Parveutuneet naakat viihtyvät Lattomeren ja Pinomäen pelloilla.

MTK ja metsästäjät tekevät vielä lauantain jahtipäivästä erillisen yhteenvedon.

Jukka Silvast
Naakkojen satunnainen hätyyttäminen pyssyillä lintuasiantuntija Petteri Mäkelän mukaan siirtää naakkaparvet vain toiselle ruokamaalle.
– Naapurin kiusaksi ne menevät. Hankala niitä on vähentää, ei pelote hirvittävän kauan kestä, ellei se ole lähes päivittäistä, aluevastaava Mäkelä Porin Lintutieteellisestä Yhdistyksestä näkee.

Mäkelä arvioi Porin seudun naakkaparvien olevan perua naakkarikkaan Hangassuon avokaatopaikan sulkemisesta. Linnut joutuivat aikoinaan hakeutumaan muualle. Lintuja ohjaa yksinkertaisesti ruoka.
Metsästäjät ja viljelijät hakivat toisiaan viime lauantaiksi kampanjoidun naakkajahdin kautta. Mäkelän mielestä ruuantuotantoketjussa pitäisi löytää muita ratkaisuja kuin pyssyt turvaamaan ruokahuoltoa.
Hän viittaa tietyllä tapaa kriittisten paikkojen suojaamiseen vaikkapa verkoilla, ja ponnisteluissa yhteiskuntakin voisi tukea rahallisesti.
– Onhan rahaa muihinkin investointeihin annettu.

Naakkajahti Satakunnassa ei ilmeisesti paisunut kovinkaan mittavaksi hätistelyksi. Ulvilan piirin riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Jarkko Fagerström sanoo, että yksittäisiä metsästäjiä on voinut olla liikkeellä kyseisenä lauantaina, mutta mistään isommasta operaatiosta hänellä ei ollut tietoa. Riistanhoitoyhdistys ei ole tässä ollut aktiivinen.
Fagerström sanoo naakkoja haitallisiksi. Runsaasti niitä esiintyy muun muassa Lattomerellä ja Pinomäessä Fagerström epäilee, ettei montaa naakkaa lauantaina menettänyt henkeään.

MTK-Satakunnan toiminnanjohtaja Anna-Kaisa Jaakkola ei maanantaina osannut arvioida, miten maakunnassa lopulta jahtiin osallistuttiin. Hän sanoo, että tapahtumasta pitää tehdä vielä tilinpäätös viljelijöiden ja metsästäjien yhteistoimin, jonka perusteella haetaan toimivia keinoja naakantorjuntaan.
– Toivotaan, että metsästäjien ja viljelijöiden kanssakäyminen lähtee elämään omaa elämäänsä ja löytyy yhteistä tekemistä. Ei yhdessä päivässä mahdottomasti saa aikaan, se tiedettiin jo ennakkoon.

Naakkajahti oli Etelä- ja Keski-Pohjanmaan sekä Satakunnan MTK:n virittelemä tapahtuma naakkojen aiheuttamien tuhojen vähentämiseksi. Lavian seudun riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Jouko Väissin tekemä kyselykierros seuroihin kertoi, ettei mitään erityistä liikehdintää lauantaina syntynyt.
– Enimmäkseen naakka on karjatilojen ongelma. Tilanne on haasteellinen, koska ei eläinten lähelle parane mennä paukuttelemaan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp