Friitalan koululla tehdään oirekysely huhtikuussa

Rehtori Arja Kemppainen odottaa huhtikuussa tehtävän oirekyselyn tuloksia, joita voidaan sitten vertailla aiempiin kyselyihin. Oirerintamalla hänen mielestään on ollut rauhallista.
Rehtori Arja Kemppainen odottaa huhtikuussa tehtävän oirekyselyn tuloksia, joita voidaan sitten vertailla aiempiin kyselyihin. Oirerintamalla hänen mielestään on ollut rauhallista.

Rehtori Arja Kemppaisen mukaan viidella oppilaalla on ollut viitteitä sisäilmaoireista, kahdelle on tarjottu koulunvaihtomahdollisuutta.

Jukka Silvast
Friitalan ja Olavin koulut ja osa yhteiskoulua aloittivat yli neljällä miljoonalla eurolla korjatussa koulurakennuksessa opiskelun viime elokuussa.
– Kovin tarkasti nyt seuraamme, kuinka paljon oireillaan. Huhtikuussa tehdään oirekysely. Olemme keskustelleet ympäristöviranomaisen kanssa ja olemme katsoneet, että huhtikuu on järkevä aika se tehdä, Kemppainen sanoo.
Kyselyn ajoittaminen vasta keväälle rehtorin mukaan antaa aikaa remonttiin liittyville päästöille poistua rakennuksesta, kuten uusien tarvikkeiden tuomille yhdisteille.
– Ilmastointia on säädetty koko syyslukukauden ajan, hän kuvaa yhtä sisäänajon piirrettä.
Korjattujen tilojen vaikutuksessa on opiskellut noin 500 oppilasta syksyn ajan. Kemppainen arvioi, että kun huoli oireista on kohdistunut viiteen oppilaaseen, se on vähän.
– Näyttää ihan hyvältä koululla, mutta olemme silti varovaisia.
Toisen opiskelupaikan tarjoaminen on Ulvilan kaupungin valittu toimintamalli, jos oppilas oirehtii. Mahdollisuus Kemppaisen mukaan tarjotaan välittömästi.
Rehtori Kemppainen luottaa siihen, että oppilaat ja oppilaiden vanhemmat myös kertovat havainnoistaan tässä uudessakin tilanteessa, kun koulu on korjattu koulunkäyntikelvolliseksi.

Friitalan koulun Vanhempainyhdistys ry:n puheenjohtaja Päivi Mustajärvi sanoo olevansa ”jotenkin odottavalla kannalla”.
– Meihin ei ole oltu oireasioissa yhteydessä. Olotila tänään on sellainen, ettei minulla kuitenkaan ole täysin mielenrauhaa. Siten on hyvä fiilis, kun ei meille yhdistykseen ole tullut yhteydenottoja oireista, hän viittaa myös sosiaalisen median keskusteluihin.

Mustajärven yksi lapsista aloittaa ensimmäisellä luokalla ensi syksynä korjatuissa koulutiloissa. Mustajärvi korostaa, että jokaisen kuuluu ehdottomasti kertoa koululla ja vanhempienkin kuuluu ottaa heti yhteyttä kouluun, jos oireita ilmaantuu.
– Tässä ei auta puskista huutelu. Yhteys vaan rehtoriin tai terveydenhoitajaan.
Hän muistuttaa, että vanhempainyhdistys olisi halunnut uuden koulurakennuksen. Virkamieskunta on vakuutellut vanhan korjatun olevan turvallinen opiskeluympäristö.
Yhdistyksen puheenjohtaja myöntää, että takaraivossa elää pieni pelko. Hän vaatii, että koulun kuntoa seurataan ja tehdään hyvät tarkistukset, ja että kaupunki on avoin näissä asioissa.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp