Ennakkoon äänesti 29,9 prosenttia Ulvilassa

Äänestäjät kävivät ehkä odotettua vilkkaammin äänestämässä ennakkoon Ulvilassa.

Ensi sunnuntaina historian ensimmäisissä aluevaaleissa äänestetään kokoonpano hyvinvointialueen aluevaltuustoon.

Jukka Silvast
Vanhakylän, Friitalan ja Kullaan äänestysalueen äänioikeutetut olivat liikkeellä aktiivisimmin, kun aluevaalien ennakkoäänet annettiin. Vanhakylässä ja Friitalassa uurnilla kävi 30,6 prosenttia ja Kullaalla 30,5 prosenttia äänioikeutetuista.
Harjunpään alueella äänestysinto oli selvästi laimeinta, sillä vain 21,4 prosenttia aluevaalin äänioikeutetuista äänesti. Koko Ulvilan äänestysprosentti asettui tiistaina päättyneen ennakkoäänestysjakson päätteeksi lukuun 29,9.
Ulvilassa on aluevaaleissa 10 150 äänioikeutettua, aika tarkkaan puoliksi miehiä ja naisia. Ennakkoon naiset olivat selvästi enemmän liikkeellä, etenkin Friitalassa.
Keskusvaalilautakunnan sihteeri, hallintopäällikkö Timo Forsten on seurannut äänestystapahtumia paljon vuosien varrella jo tehtävänsäkin puolesta. Hän arvioi, että nuoret aikuiset miehet olivat tällä kertaa ennakkoon kovin harvalukuisina liikkeellä ainakin Ulvilan pääkirjastossa.
Äänestysintoa oli vielä maanantainakin pääkirjastossa jonoksi saakka. Innostukseen laajemmin Forsten arvioi syyksi koko ajan paisuvan koronapandemian. Monet ovat halunneet varmistaa, että he pääsevät antamaan äänensä, vieläpä terveenä.

Lopullisesta äänestysprosentista Forsten ei osannut sanoa oikeastaan mitään. Kuntavaaleissa viime kesäkuussa ulvilalaisten äänestysprosentti oli 55,2. Tätä hieman korkeampaan lukuun ylsivät alueista Vanhakylä ja Kullaan, joissa molemmissa vaalipiireissä 56,1 prosenttia äänioikeutetuista kävi uurnilla. Harjunpään ja Friitalan luvut olivat vain hieman keskiarvoa pienemmät.
Aluevaaleissa Satakunnassa on 495 ehdokasta, joita pääsee vielä äänestämään varsinaisena äänestyspäivänä 23. kuluvaa kuuta, eli ensi sunnuntaina. Silloin Ulvilan äänestyspaikat ovat Vanhakylässä kaupungintalo, Harjunpäässä Harjunpään koulu, Friitalassa yhteiskoulu ja Kullaalla Koskin koulu.

Aluevaaleissa vaalipiirinä on hyvinvointialue. Ehdokkaat asetetaan koko hyvinvointialueelle, äänestäjät äänestävät vain oman hyvinvointialueensa ehdokkaita ja tulos lasketaan hyvinvointialuekohtaisesti.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp