Energiaideointi toi innovaatiopalkinnon

Karri Etelä (oik.) ja Jari Hottinen innostuivat etsimään ratkaisut Kaskelotin energiatehokkuuden parantamiseksi.
Karri Etelä (oik.) ja Jari Hottinen innostuivat etsimään ratkaisut Kaskelotin energiatehokkuuden parantamiseksi.

Kaskelotin Etelä ja Hottinen laskivat, että uimahallin järjestelmät tuhlaavat turhaan energiaa.

Jukka Silvast
Uimahalli- ja kylpyläteknisen yhdistyksen UKTY:n ensimmäinen Martti Viljanen -innovaatiopalkinto tuli Ulvilaan. Palkitut, vastaava laitosmies Karri Etelä ja laitosmies Jari Hottinen, ovat selvästi otettuja huomionosoituksesta.
– Tämä on tärkein arvostus mitä minä olen työurallani koskaan saanut, Karri Etelä kommentoi.

Uimahallin tekniikasta vastaavina he ovat voineet tutustua hallin järjestelmiin, jotka heidän mielestään pitäisi saattaa nykyaikaiseen vihreitä arvoja tukevaan malliin. Palkinto juontaa miesten viime kevääksi laatimasta aloitteesta kaupungille toimenpiteistä, joilla säästäisi kolmen ensimmäisen vuoden investointien ja niiden takaisinmaksun jälkeen neljäntenä vuonna vuositasolla yli 33 000 euroa.
– Tuhlaamme välillisesti perusrakenteiden vuoksi. Ei tässä pysty tekemään enempää, ellei niihin puututa, Hottinen sanoo.

Isoimmat muutokset olisivat allastilojen halogeenien korvaaminen led-valoilla, kiertovesipumppujen uudelleenohjaus, ilmastointikoneiden modernisointi sekä suodatusvesien lämmöntalteenotto. Laitosmiehet korostavat, että rakentamalla tasausallas, vedenkulutusta voisi leikata merkittävästi, jopa 5 000 kuutiota vuodessa. Tasausaltaan avulla kyseisen vesimäärän voisi kierrättää takaisin uima-altaisiin. Vastaavat tasausaltaalla varustetut uimahallit kuluttavat 50 prosenttia vähemmän vettä kuin Kaskelotti. Nyt korvaava raakavesi pitää vielä lämmittää +5-asteisesta +28-asteiseksi.

Etelä ja Hottinen huomauttavat, että ekologiset arvot korostuvat koko ajan enemmän ja kyseiset uudistukset ja korjaukset kuuluisi tehdä ensin ja lähteä niistä liikkeelle hiilijalanjälkikeskustelussa.
– Näitä on tässä yhteiskunnassa paljon tekemättä, Hottinen tarkentaa.
Aurinkoenergiasta hän ei puhuisi ennen kuin perusasiat ovat kunnossa.
– Rahaa menee hukkaan ja turhaan tuhlataan. Kierre näillä toimilla saataisiin poikki Kaskelotissa.
Aloitteen toimenpiteistä pieni osa on jo tehty.
– Ne, joihin ei ole tarvinnut oikeastaan rahaa, Etelä tarkentaa.
Kiertovesipumppujen käytön ohjaus on muutettu, samoin osaan hallia vaihdettu led-polttimot.
He ovat laskeneet, että Kaskelotti kuluttaa 70 000 asiakkaan määrällä 12 000 kuutiota vettä vuodessa. Tavoite olisi puolittaa veden määrä tasausallasjärjestelmän avulla.
Hottinen ja Etelä saivat kaupungilta yhteensä 300 euron aloitepalkkion.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp