Energia puhuttaa taloyhtiöissä

Toiminnanjohtajana Mari Häyhtiö tekee taloyhtiöiden edunvalvontaa myös kunnissa. Asumisen kustannukset pitäisi pysyä kurissa, koska sillä on merkitystä myös Satakunnan elinvoimaisuuden kannalta. Tarvitaan työpaikkoja ja viihtyisää asumista. Kuva: Katri Mäenpää
Toiminnanjohtajana Mari Häyhtiö tekee taloyhtiöiden edunvalvontaa myös kunnissa. Asumisen kustannukset pitäisi pysyä kurissa, koska sillä on merkitystä myös Satakunnan elinvoimaisuuden kannalta. Tarvitaan työpaikkoja ja viihtyisää asumista. Kuva: Katri Mäenpää

Kiinteistöliitto Satakunta toimii taloyhtiöiden hallituksen tukena ja turvana. Oikea ja ajantasainen tieto on avain taloyhtiöiden lainmukaiseen ja oikeudenmukaiseen päätöksentekoon.

Katri Mäenpää
Asumisen kustannukset ovat puhuttaneet jo vuosia, myös taloyhtiöiden asukkaita. Ensin oli korona, joka vaikutti siihen, että monia suunniteltuja investointeja ja korjauksia päätettiin siirtää eteenpäin. Sitten alkoi sota, joka vaikuttaa suunnattomasti rakentamiseen ja kaikkiin kustannuksiin. Nyt suurin kysymysmerkki on energian hinta ja sen riittävyys.
– Energiatehokkuus on tällä hetkellä yksi ajankohtaisimmista asioista, joita taloyhtiön hallitus joutuu pohtimaan. Usein se vaatii investointeja. Investoinnit voivat kuitenkin olla välttämättömiä, jotta jatkossa taloyhtiössä pystytään saamaan säästöä ja toimimaan paremmin, Mari Häyhtiö sanoo.

Ulvilalainen Häyhtiö on Kiinteistöliitto Satakunnan ja Kiinteistöliitto Rauman toiminnanjohtaja. Nämä kaksi yhdistystä puolestaan toimivat jäsentaloyhtiöiden hallituksen sekä myös isännöitsijöiden tukena ja turvana.
– Kiinteistöliiton tehtävänä on tarjota ajankohtaista ja oikeaa tietoa taloyhtiön päätöksentekoon. Tärkeää on, että taloyhtiöissä toimitaan lainmukaisesti, oikeudenmukaisesti ja rehellisesti. Asiat muuttuvat ja päivittyvät jatkuvasti. Koska taloyhtiöiden hallituksissa istuu tavallisia ihmisiä, eivät he voi tietää kaikkea.
Kiinteistöliiton käytetyimpiä palveluita ovat muun muassa lakineuvonta, korjausneuvonta ja energianeuvonta. Palvelut on tarkoitettu myös ammattilaisille eli isännöitsijöille.
– Meillä on Satakunnassa ja Raumalla yhteensä yli tuhat jäsentä. Erityisesti taloyhtiöissä arvostetaan sitä, että he voivat kysyä neuvoa tarvittaessa, Häyhtiö sanoo.

Toiminnanjohtajana Mari Häyhtiö on toiminut kolme vuotta. Sitä ennen hän työskenteli 17 vuotta pankkimaailmassa, viimeiseksi Handelsbankenissa sijoituspäällikkönä.
– Mutta sitten koin, että olin nähnyt rahoitusmaailmaa tarpeeksi ja päätin vaihtaa alaa. Opiskelin isännöitsijäksi ja tykkäsin työstä todella paljon. Siinä pääsi konkreettisesti tekemään asioita ja opin taloyhtiöiden toiminnasta paljon uutta.
Mutta kun alueen Kiinteistöliiton yhdistysten toiminnanjohtajan haku alkoi, Häyhtiö ei voinut olla hakematta paikkaa.
– Koin, että toiminnanjohtajan paikka oli kuin minua varten tehty. Olin jo pankissa työskennellessä tottunut järjestämään asiakastilaisuuksia ja isännöitsijän työssä puolestaan taloyhtiöiden tarpeet tulivat tutuiksi. Kiinteistöliitossa minua kiehtoi asiantuntemus ja se, että saan olla mukana kehittämässä alan asioita oikeaan suuntaan. Koen, että työllä on merkitystä, koska olemme tekemisissä ihmisten kotien ja asuntojen kanssa.

Kiinteistöliitto järjestääkin paljon tapahtumia ja koulutuksia jäsenilleen. Kiinteistöliitto Satakunta juhli tällä viikolla 100-vuotiasta taivaltaan. Marraskuun 22. päivä on luvassa myös kaikille avoin Ilmastoviisas taloyhtiö -tapahtuma Satakunnan ammattikorkeakoulun Agora-salissa.
– Tavallisesti Kiinteistöliiton tapahtumat on tarkoitettu vain jäsentaloyhtiöiden hallituksen jäsenille ja isännöitsijöille. Ilmastoviisas taloyhtiö -tapahtuma on osa valtakunnallista kiertuetta ja se on avoin kaikille kiinnostuneille. Tästä huolimatta tapahtumaan pitää ilmoittautua etukäteen Kiinteistöliitto Satakunnan nettisivuilta, Häyhtiö neuvoo.
Tapahtumassa pureudutaan ajankohtaisiin asioihin. Häyhtiö kertoo, että tällä hetkellä taloyhtiöissä pohditaan muun muassa aurinkokeräimien asentamista.
– Vuoden 2021 alusta taloyhtiöt ovat voineet perustaa energiayhteisön, jossa yhdessä tuotettu energia voidaan jakaa käyttäjien kesken. Aikaisemmin aurinkosähköä on voinut hyödyntää vain taloyhtiön yhteisissä tiloissa.
Kiinteistöliitto on mukana myös Astetta alemmas -kampanjassa.
– Kaikki taloyhtiöt ovat yksilöllisiä, mutta niitä yhdistää yksi asia: huollot kannattaa tehdä fiksusti ja oikea-aikaisesti sekä huolehtia säädöt kohdalleen. Huollot ja säädöt ovat tärkeitä ja ne vaikuttavat valtavasti taloyhtiön energiatehokkuuteen, ilmastoystävällisyyteen ja asumiskustannuksiin.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp