Avoimissa ovissa paistettiin makkaraa ja ajettiin koneilla

Tapahtuma houkutteli Kullaalle satoja kävijöitä. Kuva: Katri Mäenpää
Tapahtuma houkutteli Kullaalle satoja kävijöitä. Kuva: Katri Mäenpää

Kullaalla WinNovan metsä- ja maanrakennusalan yksikössä vietettiin avointen ovien päivää lauantaina. Tapahtuma keräsi suuren määrän kiinnostuneita.

Katri Mäenpää
Kullaalla entisen metsäopiston tilalla on nykyisin WinNovan metsä- ja maanrakennusalan uusittu yksikkö. Upea koulurakennus Sahalahden rannalla valmistui kesällä 2021. Viime lauantaina yksikössä vietettiin avointen ovien päivää. Tapahtuma houkutteli Kullaalle satoja kävijöitä.
– Olemme aikaisemminkin järjestäneet avointen ovien päiviä, mutta edellisistä on jo muutava vuosi aikaa. Usein tapahtuma on houkutellut paikalle 200–400 kävijää, eikä tälläkään kerralla taideta jäädä tästä arviosta, lehtori Jani Kujansuu kertoo.
Aikaisempina vuosina tapahtuma on järjestetty helmikuussa ennen yhteishaun alkamista. Nyt se haluttiin kuitenkin siirtää syksyyn.
– Vaikka suosituimmat alat täyttyvät usein nopeasti, meillä on jatkuvan haun käytäntö vapaina oleviin opiskelupaikkoihin. Näin syksyllä myös sää saattaa olla parempi. Tänäänkin pahin sade näytti aamun jälkeen laantuvan, Kujansuu sanoo.

Kullaalla voi opiskella esimerkiksi metsäkoneen tai maanrakennuskoneen kuljettajaksi. Nämä alat ovat suosittuja nuorten keskuudessa. Opiskelutarjontaa riittää myös aikuisille, sillä esimerkiksi erä- ja luonto-opaskoulutus on noussut taas pintaan.
– Meillä alkoi edellinen koulutus vuonna 2020 ja ryhmän opiskelijat valmistuivat viime keväänä. Tänä syksynä alkoi uusi ryhmä. Koulutus ei ole kuitenkaan uusi, vaan ennen edellistä ryhmää oli vain kymmenen vuoden tauko, erä- ja luonto-opaskoulutuksen vastuuopettaja, lehtori Esko Lahtinen kertoo.
Koulutus kiinnostaa erityisesti aikuisia, jotka ovat halukkaita vaihtamaan alaa. Osa opiskelee myös oman työn ohessa.
– Hakijoita on paljon, vaikka koulutusta onkin paljon Suomessa tarjolla. Opiskelijat ovat pääosin Satakunnasta, koska silloin heidän on helpompi yhdistää opiskelu päivätyöhön ja muuhun elämään, Lahtinen sanoo.

Erä- ja luonto-opas koulutuksessa tärkeintä on oppia toimimaan luonnossa eräolosuhteissa. Luonnossa opetellaan tekemään ruokaa, suunnistamaan ja vaeltamaan. Lisäksi koulutukseen kuuluu eri lajien tunnistamista.
– Koulutus perustuu näyttötutkintoihin. Opiskelijat esittävät näytön asiakastyönä. Koulutukseen sisältyy myös viikon vaellukset syksyllä ja talvella. Ensin harjoitellaan täällä lähiseudulla ja sen jälkeen lähdetään Lappiin, Lahtinen kertoo.
Valmistuvista oppaista tulee usein yrittäjiä. Lahtinen sanoo, että toiset palaavat myös aikaisempiin töihin.
– Aina on kuitenkin joukossa niitä, joille tästä avautuu uusi maailma ja uusi ammatti.

Avointen ovien päivässä kävijät pääsivät myös testaamaan ajosimulaattoria tai kaivinkonetta. Myös metsäkoneen kyytiin oli mahdollista päästä. Metsäkoneenkuljettajaksi opiskelevat osallistuivat koulun karsintakilpailuun, josta tähdätään ensi vuoden Taitaja2023 SM-kilpailuun.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp