Aurinkovoimaa kasvun tueksi

Seppo Ihalainen vie Ficolo Oy:tä kohti mannermaisia markkinoita. Aurinkoenergia on tietoinen kilpailuvaltti nykyajassa.
Seppo Ihalainen vie Ficolo Oy:tä kohti mannermaisia markkinoita. Aurinkoenergia on tietoinen kilpailuvaltti nykyajassa.

Ficolossa lasketaan, että vihreydellä saa kilpailuetua.

Jukka Silvast
Tiistai oli pilvinen ja sateinen päivä Harjunpäässä. Ficolo Oy:n toimitusjohtaja Seppo Ihalainen katsoo tietokannasta, kuinka uusi aurinkovoimala ahmii aurinkoenergiaa. Mittari antoi päivän tehot – ne olivat 5–10 prosenttia 850 aurinkopaneelia käsittävän kentän kokonaistehosta. Ihalainen hieman harmitteli, sillä olisihan uuden kentän esittely auringon paisteessa ollut toista kun sateen vihmoessa paneeleiden pintoja.

Aurinkovoimala on konesaliyritys Ficolon uusi ja jopa yrityskasvun kannalta harkittu investointi. Kenttä on Satakunnan suurimmasta päästä. Datakeskus The Rockin oma voimala antaa Ihalaisen mukaan merkittävän kilpailuvaltin markkinoilla.
– Oma aurinkovoimala on luontainen jatkumo Ficolon tavoitteelle rakentaa mahdollisimman energiatehokkaita datakeskuksia. Uusin keskuksemme, pääkaupunkiseudulla tuotantokäyttönsä juuri aloittanut The Air, tulee olemaan täysin hiilineutraali, Ihalainen sanoo.

Aurinkovoimala otettiin käyttöön kuukausi sitten Harjunpään kallioiden ylätasanteella, kallioluolastoon rakennetun datakeskuksen päällä. Voimala tuottaa energiaa, jota käytetään lähinnä tuottamaan kylmää ilmaa jäähdyttämään datakeskuksen tiloja. Pystysuoraa putkionkaloa jouduttiin poraamaan 18 metriä kallioon, jotta kylmä voitiin johtaa kallion laelta sinne minne se kuuluukin.
– Aurinko kattaa käyttämästämme energiasta muutamia kymmeniä prosentteja, erityisesti hellepäivien tarvitseman ylimääräisen energian tarpeen, Ihalainen kertoo.
– Ficolon kaikki datakeskukset ovat toimintansa alusta asti käyttäneet ainoastaan tuulivoimalla tuotettua sähköä. Oma aurinkovoimala on uusi askel uusiutuvien energiamuotojen käytössämme. Haluamme tarjota asiakkaillemme mahdollisimman ympäristöystävällisiä konesalipalveluita. Tämä on meille myös selvä kilpailuvaltti, niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin, hän jatkaa.

Pilvipalveluja tuottava ja toteuttava konesaliyritys Ficolo on ollut kovassa kasvussa, ja Seppo Ihalainen huomautti tiistaina luolastoa esitellessään, että muutama päivä sitten tehtiin niin merkittävä uusi sopimus, että ensi vuoden kasvutavoitteet ovat lähes saavutettu. Investointeja yritysostojen ja oman infran rakentamisen muodossa on tehty voittojen kustannuksella, mutta ensi vuonna pitäisi päästä ”plussalle”, kuten Ihalainen ilmaisee.
– Meillä oli vuonna 2017 16–18 henkilöä palkkalistoilla, tänään 38.

Kasvua on kahtena viime vuotena haettu neljän yritysjärjestelyn avulla, mitä tapaa pidetään alalla hyvin tyypillisenä kasvun tienä. Ficolo Oy haluaa kasvaa paitsi pohjoismaisittain, myös Itämeren alueen johtavaksi konesaliyritykseksi. Kallioluolasto Harjunpäässä tarjoaa edelleenkin kasvunvaraa, jota mitoitetaan ja suunnitellaan asiakkaiden tarpeiden ja sijoitusten mukaan.
Puolustusvoimille alunperin rakennettu kalliotila palveli ennen Ficoloa muun muassa perunakellarina. Nykyisin luolaston ilmanalaa ja lämpötiloja säädellään yrityksen herkän konekannan vaatimusten mukaan. Siihen liittyy myös säädellyn kylmän tuottaminen.

Tiistaina luolastoon ensimmäistä kertaa tutustunut Ulvilan kaupunginjohtaja Mikko Löfbacka oli tyytyväinen, onhan globaalisti alan merkittävä toimija Suomessa ja Ulvilassa. Hänen mukaansa kunnillekin on tullut huoli tietoturvan säilymisestä. Hän huomautti, että Ficolo Harjunpäässä voisi olla kuntien tietoturvaa ja järjestelmiä pohtiville yksi kiintoisa tutustumiskohde lähitulevaisuudessa.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp